Balassi Bálint emlékkiállítás-Falumúzeum

A múzeum Balassi kiállítása 2007-ben nyílt meg. A 2004-es Balassi év kapcsán készített budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum és az esztergomi Balassi Intézet vándor kiállítási anyagát tartalmazza.

A Falumúzeumban a hagyomás régi népi használati eszközök mellett megtekinthető az ún. Ragályi szoba, melynek berendezési tárgyait jórészt a Ragályi család leszármazottjai ajándékozták a településnek.

Bővebben: Balassi Bálint emlékkiállítás-Falumúzeum

Emléktölgy

A falutól nem messze, az Aranyos-tető nyárral, fenyővel telepített oldalán látható Borsod-Abaúj-Zemplén megye legidősebb kocsányos tölgye, mely 26 méter magas, 638 cm törzskerületű. Az Emléktölgy (Prohom fa, Nagyfa, Öregtölgy) korát 1978-ban 350 évesre becsülték. Környékét korábban Õs-erdőnek nevezték, mert hasonló korú tölgyekkel volt tele, melyek korhadó rönkjeit most felfedezheztjük az avarban. Az Emléktölgy az 1922-es tarvágás során azért menekült meg, mert a favágóknak nem volt olyan nagy fűrészük, amivel ki tudták volna vágni.

A római katolikus templom

A templomot 1842-ben építették, védőszentjéül Xavéri Szent Ferencet, India védőszentjét választották. A templom mellett klasszicista stílusú plébánia épület áll.

A templom a plébánia fölött, a falu déli lejtős oldalában magasodik. Az épület 1944-ben, a II. világháború alatt erősen megrongálódott, több találat érte. 1952-ben állították helyre Ignácz Géza plébános irányításával. A falakon látható festményeket Prokop Péter, Rómában élő magyar festőművész készítette 1954-ben.

Bővebben: A római katolikus templom

A Ragályi Balassa kastély

Az 1743-ban épült Ragályi kúriát utoljára báró Ragályi Balassa Ferenc építtette át klasszicista stílusban 1906-ban. Ekkor nyerte el ma is látható formáját. Egykor hátsó udvarán konyhaépület is állt. Közvetlen szomszédságában még látható egy gazdasági épület, amelyben istálló, garázs és műhelyek voltak.

Bővebben: A Ragályi Balassa kastély